Cel mai intalnit mit in stomatologie este legat de extractiile dentare si durerea provocata de acestea. Dar de ce totusi unele extractii dor pe cand altele nu? In mod normal extractiile nu ar trebui sa fie dureroase, si consideram ca durerea provocata de extractiile dentare ar trebui sa fie suportabila. De ce totusi extractiile pot durea uneori? Noi am ajuns la concluzia ca extractiile pot fi dureroase doar in anumite situatii:
1. Anestezia nu "tine" sau nu este 'reusita". Poate fi din "vina" medicului (pur si simplu nu i-a reusit) sau a pacientului (a baut cafea, alcool, ori alte cauze ce tin doar de el).
2. Dintii cu radacini sudate in maxilar. (Radacinile dintelui fac corp comun cu osul maxilar) Chiar daca anestezia este reusita, pacientul poate acuza uneori (nu tot timpul) unele dureri, insa suportabile. La doar 7% din extractii se intalnesc astfel de complicatii. Dintii cu radacini sudate pot fi extrasi de medicul stomatolog chirurg sau chiar si de unii medici stomatologi generalisti cu experienta.
3. Dintii cu radacini divergente si curbe (in forma de ancora). Asemanator dintilor cu radacini sudate, acest tip de extractie poate pune unele probleme medicului stomatolog. Daca anestezia este reusita, sansele ca pacientul sa nu simta nimic sunt destul de mari. Astfel de complicatii apar in 15% dintre cazuri.
4. "Dintii" sunt molari de minte. Molarii de minte tin de regula de competenta medicului stomatolog chirurg, insa si medicul stomatolog generalist poate face o astfel de manopera. Datorita pozitiei in care se afla, extractia molarului de minte se poate face cu dificultate mai ales daca radacinile sunt sudate de osul maxilar ori au forma de ancora. Cu rabdare, pricepere si indemanare din partea medicului, pacientul poate scapa "ieftin".
Concluzii: In majoritatea cazurilor, extractiile dentare nu ar trebui sa fie dureroase. Cu toate ca una din cinci extractii poate pune probleme (mai mult medicului decat pacientului), asta inseamna ca trebuie sa stam linistiti mai ales daca avem un medic stomatolog bun si de incredere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.