joi, 19 mai 2011

Molarii de minte trebuie extrasi

Molarii de minte nu trebuie extrasi decat daca ar pune in pericol integritatea celorlalti dinti aflati in vecinatatea acestora prin crearea efectului de domino. Uneori, molarii de minte erup in pozitii incorecte, iar extractia lor chiar este recomandata. In cazul in care molarii de minte sunt perfect sanatosi iar eruptia lor nu "ameninta" ceilalti dinti, extractia nu este necesara. De retinut este faptul ca molarii de minte se cariaza mult mai usor decat ceilalti dinti datorita pozitiei in care se afla pe arcada dentara, igienizarea lor facandu-se cu dificultate. Un periaj dentar corect ar trebui sa implice toti dintii, inclusiv molarii de minte, acordandu-le o atentie sporita.

Dintii foarte cariati trebuie extrasi

Exista dinti care prezinta pe suprafata lor carii foarte mari, insa nu tot timpul este necesar ca acestia sa fie extrasi. Principalul obiectiv al stomatologiei reprezinta salvarea pe cat posibil a dintilor, si doar in cazuri extreme cand nu se mai poate face nimic, se recurge la indepartarea lor. Chiar daca coroana dentara este distrusa integral, dintele tot mai poate fi salvat prin aplicarea unei lucrari protetice doar pe dintele respectiv. Un dinte ajunge sa fie extras doar atunci cand radacinile acestuia sunt complet separate, si in acest caz extractia dentara devine inevitabila.

marți, 17 mai 2011

Guma de mestecat inlocuieste periajul dentar

Din lene sau comoditate, unii au impresia ca mestecarea unei gume (fara zahar) dupa fiecare masa, poate avea acelasi efect cu un periaj dentar. Total gresit! Guma de mestecat ajuta intr-o oarecare masura la curatarea dintilor daca este folosita aproximativ 12-13 minute dupa masa, insa nicidecum nu este la fel de eficienta ca un periaj dentar. Exista si unele teorii conform carora daca guma este mestecata mai multe ore pe zi, poate avea urmari ca: deformarea mushchilor fetei, tocirea dintilor si dereglarea secretiei salivare. Asadar, guma de mestecat trebuie sa ramana doar un mijloc auxiliar de igiena orala.

luni, 16 mai 2011

Dintii de lapte oricum cad

Dintii de lapte (temporari) oricum cad, deci nu trebuie tratati. Singurul adevar din aceasta afirmatie este ca dintii temporati oricum cad, iar faptul ca nu trebuie tratati, reprezinta o conceptie eronata. Pierderea timpurie ori prematura a dintilor de lapte pot afecta mai tarziu eruptia dintilor permanenti, prin dezvolatarea incompleta a maxilarului. Dintii nu mai au suficient spatiu pentru o dezvoltare completa, si astfel vor creste infghesuiti. In aceasta privinta parintii vor avea reponsabilitatea sa-si duca copii la stomatolog pentru un consult periodic, in vederea prevenirii si mentinerii unei danturi sanatoase pentru copiii lor.

duminică, 15 mai 2011

Periuta de dinti trebuie sa aiba perii tari

Inca mai sunt unii care considera ca o periuta cu perii tari curata mai bine dinti dacat una cu perii moi. O periuta de dinti cu perii tari poate traumatiza foarte tare gingiile, aparand astfel invevitabil sangerarile gingivale. Traumatizarea pe termen lung a gingiilor poate duce la gingivita, implicit la inflamatia gingiei. Daca periuta voastra are perii duri schimbati-o cat mai rapid alta cu perii mai moi. O periuta moale se poate obtine si prin punerea acesteia in apa fierbinte.

Pastele de dinti scumpe sunt mai bune decat cele ieftine

Acest lucru poate fi partial adevarat, si nu este o regula ca o pasta de dinti scumpa sa fie si cea mai buna, asa cum nici cea mai ieftina poate sa nu fie cea mai "proasta". Medicul stomatolog stie cel mai bine ce pasta de dinti vi se potriveste, asa ca nu ezitati sa-l intrebati. Mai important decat marca pastei de dinti folosita este tehnica de periaj. Un periaj dentar eficient se poate face cu orice pasta de dinti, fie ea chiar si cea mai ieftina de pe piata. Deci este exclusa din start motivatia conform careia cariile dentare apar in urma folosirii unei paste de dinti ieftine.

sâmbătă, 14 mai 2011

Extractiile dentare sunt dureroase

Cel mai intalnit mit in stomatologie este legat de extractiile dentare si durerea provocata de acestea. Dar de ce totusi unele extractii dor pe cand altele nu? In mod normal extractiile nu ar trebui sa fie dureroase, si consideram ca durerea provocata de extractiile dentare ar trebui sa fie suportabila. De ce totusi extractiile pot durea uneori? Noi am ajuns la concluzia ca extractiile pot fi dureroase doar in anumite situatii:

1. Anestezia nu "tine" sau nu este 'reusita". Poate fi din "vina" medicului (pur si simplu nu i-a reusit) sau a pacientului (a baut cafea, alcool, ori alte cauze ce tin doar de el).

2. Dintii cu radacini sudate in maxilar. (Radacinile dintelui fac corp comun cu osul maxilar) Chiar daca anestezia este reusita, pacientul poate acuza uneori (nu tot timpul) unele dureri, insa suportabile. La doar 7% din extractii se intalnesc astfel de complicatii. Dintii cu radacini sudate pot fi extrasi de medicul stomatolog chirurg sau chiar si de unii medici stomatologi generalisti cu experienta.

3. Dintii cu radacini divergente si curbe (in forma de ancora). Asemanator dintilor cu radacini sudate, acest tip de extractie poate pune unele probleme medicului stomatolog. Daca anestezia este reusita, sansele ca pacientul sa nu simta nimic sunt destul de mari. Astfel de complicatii apar in 15% dintre cazuri.

4. "Dintii" sunt molari de minte. Molarii de minte tin de regula de competenta medicului stomatolog chirurg, insa si medicul stomatolog generalist poate face o astfel de manopera. Datorita pozitiei in care se afla, extractia molarului de minte se poate face cu dificultate mai ales daca radacinile sunt sudate de osul maxilar ori au forma de ancora. Cu rabdare, pricepere si indemanare din partea medicului, pacientul poate scapa "ieftin".

Concluzii: In majoritatea cazurilor, extractiile dentare nu ar trebui sa fie dureroase. Cu toate ca una din cinci extractii poate pune probleme (mai mult medicului decat pacientului), asta inseamna ca trebuie sa stam linistiti mai ales daca avem un medic stomatolog bun si de incredere.